Очень рады,что Вы к нам заглянули !

! Сегодня

понедельник, 18 ноября 2019 г.

Комунальне майно Красноріченської громади

             Закон України «Про місцеве самоврядування» зазначає право комунальної власності – право територіальної громади володіти, доцільно, економно, ефективно користуватися і розпоряджатися на свій розсуд і в своїх інтересах майном, що належить їй, як безпосередньо, так і через органи місцевого самоврядування. Територіальна громада – жителі, об’єднані постійним проживанням у межах села, селища, міста, що є самостійними адміністративно-територіальними одиницями, або добровільне об’єднання жителів кількох сіл, що мають єдиний адміністративний центр. Кожен мешканець територіальної громади має у власності майно, яким він доручив розпоряджатися через обрання на місцевих виборах, своїх представників у місцевих радах.

            Наше життя не обмежується нашим подвір’ям, ми водимо діточок до дитячих садочків та шкіл, отримуємо медичні послуги, ходимо по вулицях нашого містечка, отримуємо адміністративні послуги. Все це утримується за наш кошт з уплати податків та місцевих бюджетів. Як приклад, можна привести ЦНАП Красноріченської селищної ради, збудований за фінансової підтримки Європеського Союзу та який утримується за кошти місцевого бюджету.
https://krasnorichenska-gromada.gov.ua/cnap-13-13-19-24-08-2018/




Добре прийти в зручне приміщення, щоб отримати послугу, коли не треба нести з собою папір, бігти робити ксерокопію на іншу вулицю, чи у відділення банку, щоб сплатити вартість послуги.





                 Так з чого почати? Як впливати та контролювати мешканцям громади на ефективне використання комунального майна органами місцевого самоврядування? Принаймні треба з початку розуміти, чим володіє територіальна громада, бачити перелік майна, і як спільне майно використовується.

                  В межах проекту «Налагодження взаємодії влади та громади Красноріченської селищної ОТГ з використанням інструментів антикорупційного моніторингу діяльності органів місцевого самоврядування», який реалізовує ГО «Моя Новопсковшина» в рамках Програми ООН із відновлення та розбудови миру. Експерти ГО «Моя Новопсковщина» провели моніторинг офіційного сайту Красноріченської селищної ради     https://krasnorichenska-gromada.gov.ua/, де частково знайшли інформацію по комунальному майну. Але пошук цієї інформації є складним, вона розкидана по рішенням сесій, пересічному громадянину важко орієнтуватися та зробити будь-який аналіз щодо використання комунального майна Красноріченської ОТГ. 
https://krasnorichenska-gromada.gov.ua/search/?q=%D0%BA%D0%BE%D0%BC%D1%83%D0%BD%D0%B0%D0%BB%D1%8C%D0%BD%D0%B5+%D0%BC%D0%B0%D0%B9%D0%BD%D0%BE&search=y 
                З метою покращення обліку та управління комунального майна Красноріченської селищної ради, дотримання ЗУ «Про місцеве самоврядування» та ЗУ «Про доступ до публічної інформації», зменшення виникнення потенційних корупційних ризиків у використанні комунального майна Красноріченської селищної ради. ГО «Моя Новопсковщина» звернулася до представників органу місцевого самоврядування Красноріченської селищної ради щодо надання інформації основних засобів, які є у власності територіальної громади. Найменування об’єкту, інвентаризаційний/номенклатурний номер, адреса об’єкту, рік будівництва (або прийняття в експлуатацію), строк корисного використання, загальна площа (м²), фактична наявність, первісна вартість, сума зносу, балансова вартість (грн.), юридичні підстави обліку – отриману інформацію буде узагальнено та зведено до таблиці, яку опублікують на офіційному сайті Красноріченської селищної ради, де кожен мешканець громади матиме змогу ознайомитися з майном, яким володіє. 

Думки, зауваження, висновки або рекомендації, викладені в цьому документі, належать авторам і не обов’язково відображають погляди ООН або Європейського Союзу. Програму ООН із відновлення та розбудови миру реалізують чотири агентства ООН: Програма розвитку ООН (ПРООН), Структура ООН з питань ґендерної рівності та розширення прав і можливостей жінок (ООН Жінки), Фонд ООН у галузі народонаселення (UNFPA) і Продовольча та сільськогосподарська організація ООН (ФАО). Програму підтримують одинадцять міжнародних партнерів: Європейський Союз, Європейський інвестиційний банк, а також уряди Великої Британії, Данії, Канади, Нідерландів, Норвегії, Польщі, Швеції, Швейцарії та Японії.

Статтю розміщено за підтримки та з дозволу сайту "Моя Слобожанщина"

Архив