Очень рады,что Вы к нам заглянули !

! Сегодня

суббота, 19 мая 2018 г.

Відкрита влада – покращення життя в громаді

 Комунальна власністьматеріальна та фінансова основа об’єднаної громади, громада управляє своєю власністю, утворює комунальні підприємства, контролює їх діяльність (ст.142-143 Конституції України).
                   
                  Громадські організації «Моя Новопсковщина» та ГЦПІКД «Колохорот» в рамках проекту «Ефективне управління спільним майном Лиманської ОТГ – повага до влади та добробут в громаді» за підтримки програми розвитку ООН в Україні, який фінансується Європейським Союзом, на протязі кількох місяців проводять заходи моніторингу з метою сприяння публічності процесу управління об’єктами спільної власності, прозорості, підзвітності влади громаді, підвищенню рівня обізнаності жителів в питаннях обліку, управління та використання комунального майна громади.

                  17 травня 2018 року в приміщенні Відділу "Лиманське бюро правової допомоги"  за адресою м. Лиман, вул. Пушкіна 12Б учасники моніторингу прийняли участь у проведенні круглого столу за темою «Про результати громадського моніторингу Лиманської міської ради та її виконавчого комітету щодо забезпечення прозорості і підзвітності їх діяльності у сфері комунального майна» та обмін досвідом використання у своїй діяльності Закону України «Про доступ до публічної інформації», Закону України «Про відкритість використання публічних коштів», Закону України «Про запобігання корупції», Закону України «Про засади державної антикорупційної політики в Україні (Антикорупційна стратегія) на 2014-2017 роки». До участі у круглому столі долучилися представники громадських організацій Лиманщини, депутати міської ради, члени громадської ради при виконавчому комітеті Лиманської міськради, жителі міста, внутрішньо переміщені особи.
                 Члени коаліції та присутні привітали один одного зі Святом Вишиванки та обговорили проблемні питання, досягнення в управлінні комунальною власністю громад Новопсковської ОТГ, Лиманської ОТГ, поділились досвідом з питань взаємодії з владою, підвищенні громадської участі в управлінні справами у громаді.
                 Учасники Проекту розповіли про своє враження від Лиманської об’єднаної громади, яке вони отримали, аналізуючи веб-сайт органу самоврядування Лиманської ОТГ-Лиманської міської ради, інформацію та документи, розміщені у вільному доступі, адже офіційний веб-сайт громади – це її обличчя, перше знайомство, яке запам’ятовується надовго, це інформація для туристів, відпочиваючих, інвесторів    http://krliman.gov.ua/uk
                  Членів коаліції вразила найбільша об’єднана громада України, в яку увійшли одне місто – Лиман, 5 селищних рад, 7 сільських рад, усього сорок населених пунктів, населення громади складає більше, ніж 44 тис. чол., площа більше 1 209 кв.км. Громада має величезне господарство, на території громади функціонують 22 школи, 23 дошкільних навчальних заклади, Центр позашкільної роботи, професійно-технічне училище, медичний коледж, філія Українського державного університету залізничного транспорту, 3 лікарні, 19 фельдшерсько-акушерських пунктів, 11 лікувальних амбулаторій, станція швидкої допомоги, ФСК “Локомотив”, 25 метровий басейн, ДЮСШ, 27 спортивних залів, 32 спортмайданчики, 24 клубних заклади, 23 бібліотеки, школа мистецтв, міський народний краєзнавчий музей. 
                Громада має 3 комунальних підприємства, Центр безпеки громади, установи соціального захисту, ЦНАП та ін. Самих абонентів комунального сектору більше ніж 13 тис. На території громади розміщено 150 санаторно-курортних баз відпочинку. І управляє оцим господарством лише один голова міської ради та виконавчий комітет разом з утвореними консультативно-дорадчими органами. В міській раді працює 34 депутата, як і в Новопсковсько-му районі.
                 Лиманщина особлива по адміністративному устрою – тут відсутня райдержадміністрація, районна рада. Для порівняння – в Новопсковському районі «керують» 15 сільських та селищних голів, голова ОТГ, голова райради та голова райдержадміністрації, сумарна заробітна плата за рік перших керівників Новопсковського району сіл та селищ складає близько 5 млн. грн, а комунальне господарство в Новопсковському районі менше, ніж у Лиманському! Голова Лиманської міської ради має заробітну плату за рік близько 260 тис. грн., про яку він відкрито говорить у своєму звіті перед громадою!
               Велике господарство потребує повсякденної кропіткої праці, підтримки жителів. Над цим зараз працює керівництво міськради, турбують проблеми громади і її активних членів.
               Однак, аналізуючи інформацію офіційного веб-сайту Лиманської міськради, члени коаліції побачили і не доопрацювання влади, яке впливає на її імідж, довіру громадян, можливості розвитку. Так проаналізувавши 530 рішень сесій Лиманської міської ради – Лиманської ОТГ ми побачили, що в деяких рішеннях стосовно комунального майна йде мова про посилання на додатки, тобто на основний документ, чому прийняте саме це рішення, а додатків до рішень немає (передати, надати, продати на якій підставі, а цього додатку немає). Також ми бачимо недостатнє виконання ЗУ «Про доступ до публічної інформації», розміщення неповної інформації про наявність майна громади, про його використання (переліки об’єктів які мають бути опубліковані згідно ЗУ), не досить чіткі та ясні звіти керівництва про досягнення у сфері управління комунальним майном, недосконалі та застарілі нормативні документи, які регулюють сферу управління комунальним майном. Громада має гарний Статут, але він також не виконується в повній мірі щодо звітування, ведення реєстру майна, утворення наглядової ради.
                      У зв’язку з відсутністю органу виконавчої влади в районі у жителів громади обмежені можливості на отримання інформації з інших джерел (у Новопсковському районі веб-сайти та веб-сторінки мають: Новопсковська ОТГ, районна рада, адміністрація, сільські та селищні ради). І вони обмежені в можливостях на звернення, на оскарження рішень, на допомогу у вирішенні питань.
                      Проблемні питання в забезпеченні доступу до публічної інформації у сфері комунального майна в Лиманській ОТГ треба вирішувати, жителі отримають доступ до інформації, що зменшить корупційні ризики у цій сфері та підвищить довіру до місцевої влади. Згідно статуту жителі громади мають право бути членами наглядових, спостережних, опікунських рад на підприємствах, установах та закладах, утворених громадою. Необхідно чітко прописати звітування комунальних підприємств, установ, організацій та затвердити відповідним рішенням Лиманської ради (це вимоги Господарського Кодексу України). Влада та громадська рада зобов'язані налагодити діалог та проводити консультування з життєво важливих питань громади.
                     Робота по опрацюванню отриманих результатів громадського моніторингу триває.





                                                                         З повагою, Коаліція громадських об’єднань

Статтю розміщено за підтримки та з дозволу сайту "Моя Слобожанщина"

Архив