Очень рады,что Вы к нам заглянули !

! Сегодня

вторник, 24 апреля 2018 г.

Комунальне майно громади є власністю її мешканців





20 квітня 2018 року в Лиманській міській ОТГ відбулася робоча зустріч в рамках проекту «Ефективне управління спільним майном Лиманської міської ОТГ – повага до влади та добробут в громаді», який реалізовують громадські організації «Моя Новопсковщина» та ГЦПІКД «Колохорот» за підтримки програми розвитку ООН «Проведення громадського моніторингу в окремих об’єднаних територіальних громадах і військово-цивільних адміністраціях Донецької та Луганської області».

Мета проекту – виявлення проблем в обліку нерухомого комунального майна громади, наявність внутрішніх положень та рішень сесій, які регулюють управління та використання комунального майна, дотримання законів України «Про місцеве самоврядування», «Про доступ до публічної інформації», щодо оприлюднення інформації у відкритому доступі стосовно комунальних підприємств, установ та інших нерухомих об’єктів комунальної власності.

На зустрічі були присутні представники громадських організацій, секретар Лиманської ради Каракуц Т.Ю., представники виконавчого комітету Лиманської міської ОТГ. В ході робочої розмови представники громадських організацій повідомили про завдання проекту та те, що не ставлять перед собою мети карально-ревізійного органу. Наше завдання спільно з представниками місцевого самоврядування Лиманської міської ОТГ – зробити доступною мешканцям ОТГ інформацію щодо комунальних підприємств та організацій, порядку надання в оренду нерухомого комунального майна, переліку об’єктів комунальної власності, які не підлягають приватизації або відчуженню. Наявність такої інформації у публічному доступі зменшує ймовірність зловживання у сфері управління та використання комунальної власності, сприяє створенню конкурентного середовища, більшої обізнаності мешканців ОТГ, яким майном вони володіють та яким чином здійснюється управління цим майном.

За попереднім аналізом офіційного сайту Лиманської міської ОТГ у період з 01 квітня по 20 квітня 2018 року ми виявили, що в публічному доступі відсутня загальна інформація, яка стосується переліків нерухомого комунального майна. Наявні два положення про оренду та розрахунки плати майна комунальної власності від 30.04.2014 р., але з того часу відбулися зміни у законодавстві України, створилась Лиманська міська ОТГ, то ж ці положення потребують доопрацювання та затвердження. Деяка інформація стосовно наявного комунального майна Лиманської міської ОТГ Донецької області була знайдена після аналізу, а саме 539 рішень ради, що знаходяться у відділі сайту «Поіменне голосування депутатів Лиманської міської ради» (http://prntscr.com/j8859s, http://prntscr.com/j885wq, http://prntscr.com/j8863x), але це не є зручний та доступний механізм для отримання необхідної інформації. Всі ці проблеми було оговорено з представниками місцевого самоврядування Лиманської міської ОТГ, вони запевнили що більшість інформації у них є в наявності, проте не опублікували для публічного доступу тому, що сайт знаходиться у стадії формування та наповнення. Внутрішнє положення стосовно управління та використання майна комунальної власності знаходиться у стадії доопрацювання, та найближчим часом вони планують прийняти і оприлюднити.

Взагалі, зустріч пройшла доволі конструктивно з визначенням мети та строків її реалізації.

З повагою, ГО «Моя Новопсковщина».

Архив